|
|
Baro başkanlarından sert uyarı!! |
TBB yönetimi ve 62 Baro Başkanı 24 Şubat´ta yaptığı toplantının ardından sert bir bildiri yayınladı. Bildiride, avukatlık mesleğinin kapsamının daraltılması ve savunmanın etkisizleştirilmesi eleştirildi. İşte bildirinin tam metni&S230;
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU VE BARO BAŞKANLARI’NIN 24 ŞUBAT 2007 ANKARA TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİ:
24 Şubat 2007 tarihinde Ankara’da toplanan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve 62 Baro Başkanı aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasına karar vermişlerdir:
Siyasal iktidar, yargı organının bütününe yönelik sistemli bir yıkım planı uygulamakta ve böylelikle yürütme üzerindeki yargı denetimini etkisizleştirmek istemektedir. Bunun son örneği yabancı şirketlerin çıkarlarını yargı kararlarının ve kamu yararının üzerinde gören ve Anayasa ihlaline varan bir cesaretin sergilenebilmiş olmasıdır. Bu anlayışın bir uzantısı da barolara, avukatlara ve savunmanın bağımsızlığına yöneltilmiştir.
19 Aralık 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5560 sayılı Yasa ile C.M.K. kapsamında zorunlu müdafi/vekil görevlendirilmesi sistemini daraltan, baroları ve Türkiye Barolar Birliği´ni devreden çıkaran, savunma bağımsızlığına aykırı önemli değişiklikler yapılmıştır.
Zorunlu müdafilik sisteminin kapsamının daraltılmasının işkence ve kötü muamele örneklerini yeniden yaşamamıza ve adil yargılanma olanaklarının yitirilmesine ortam hazırlamasından endişe ediyoruz. Yasanın yürürlüğe girmesinden daha iki ay geçmiş iken, bu kaygımızı haklı çıkaracak yakınmaları duymaktan üzüntü duyuyoruz. Bu süreci kabullenmeyeceğimizi ve kötü gidişin sorumluluğunun siyasi iktidarda olduğunu bir kez daha belirtiyoruz.
Diğer yandan 5560 Sayılı Yasa’nın uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin taslak metninde, zorunlu müdafi/vekil ücreti ödemelerinin hakim ve savcılar tarafından düzenlenecek “sarf belgesi” ne bağlanması “savunmanın bağımsızlığı” ilkesini anlamsız kılacak, Yargı organını oluşturan sav, savunma, karar üçlüsü arasında varlığından yakındığımız ast-üst anlayışının pekişmesine yol açacaktır. Böyle bir düzenlemeye teslim olmayacağımızı vurguluyoruz. Savcı ve hakimi, avukatın ita amiri durumuna getiren, onun ücretinin takdir mercii gibi hareket etmesini sağlayan düzenleme zorunlu müdafiliği devlet avukatlığına indirgeyen bir sakat anlayışın uzantısıdır.
“Bağımsız savunma”, “bağımsız yargı” nın vazgeçilmez unsurudur. Avukatların bağımsızlığını yok ederek siyasi iktidara tabi kılan bir düzenlemeye asla razı olamayız.
Zorunlu müdafilik/vekillik hizmeti bilinçli bir uygulama ile angaryaya dönüştürülmüştür. Meslektaşlarımızın dokuz ay önce hak ettikleri ücretleri ödenmemekte ve ne zaman ödeneceği de bilinmemektedir. Ödemeler için yasa değişikliği yapılacağı belirtilmekte ancak somut bir gelişme sağlanamamaktadır.
Bu koşullar altında ve sözün bittiği yerde yeni bir sürecin başlaması gerektiğini düşünüyoruz.
Barolar bu yeni süreci başlatmaktadır.
Avukatlar olarak bu sorunun aşılmasına ilişkin olarak sergilemekte olduğumuz tavır, bireyin hak arama özgürlüğünü ve mesleğimizin bağımsızlığını savunmak anlamına gelecektir.
Bağımsızlığımızdan vazgeçmeyeceğiz ve bu uğurda bütün olanaklarımızı kullanacağız.
Bu amaçla yönetmelikte talep ettiğimiz değişikliklerin yapılmasına ve angaryanın sona erdirilmesine kadar, barolar olarak aşağıdaki eylemlilik planı çerçevesinde hareket edilmesine karar verilmiştir.
Bu eylem planı doğrultusunda;
Öncelikle bu açıklamamız bütün milletvekilleri ile Adalet Bakanı ve Başbakan’a gönderilerek, sözünü ettiğimiz yönetmelik taslağı ve yasa tasarısının eleştirilerimiz dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi talebimiz yinelenecektir.
Bu taleplerimizin yerine getirilmesi için tasarının yasalaşmasını ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesini bekleyeceğiz. Talep ettiğimiz düzeltmeler yapılmaz ise tasarı ya da yönetmeliğin yürürlük tarihinde CMK kapsamında müdafi/vekil görevlendirmesini durduracağız.
Bütün bunlar için son tarihimiz de her yıl avukatlar günü olarak kutladığımız 5 Nisan’dır. Yasa ya da yönetmelik bu tarihe kadar taleplerimize uygun şekilde yürürlüğe girmez ise tüm görevlendirmeleri durduracağız ve 2007, 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlama yerine, avukatlık mesleğine ve savunmaya yönelik sistemli saldırıyı protesto etkinliğine dönüştüreceğiz.
Kamuoyuna saygı ile duyururuz.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU ve 62 BARO BAŞKANI
1-Adana Barosu
2-Adıyaman Barosu
3-Afyonkarahisar Barosu
4-Ağrı Barosu
5-Aksaray Barosu
6-Amasya Barosu
7-Ankara Barosu
8-Antalya Barosu
9-Artvin Barosu
10-Aydın Brosu
11-Balıkesir Barosu
12-Bartın Barosu
13-Batman Barosu
14-Bitlis Barosu
15-Bolu Barosu
16-Burdur Barosu
17-Bursa Barosu
18-Çanakkale barosu
19-Çankırı Barosu
20-Çorum Barosu
21-Denizli Barosu
22-Düzce Barosu
23-Edirne Barosu
24-Elazığ Barosu
25-Erzurum Barosu
26-Erzincan Barosu
27-Eskişehir Barosu
28-Gaziantep Barosu
29-Giresun Barosu
30-Gümüşhane Barosu
31-Hatay Barosu
32-Isparta Barosu
33-İstanbul Barosu
34-İzmir Barosu
35-Karabük Barosu
36 Kars Barosu
37-Kastamonu Barosu
38-Kayseri Barosu
39-Kırklareli Barosu
40-Kırşehir Barosu
41-Kocaeli Barosu
42-Konya Barosu
43-Kütahya Barosu
44-Manisa Barosu
45-Mersin Barosu
46-Muğla Barosu
47-Muş Barosu
48-Nevşehir Barosu
49-Ordu Barosu
50-Osmaniye Barosu
51-Rize Barosu
52-Sakarya Barosu
53-Samsun Barosu
54-Sivas Barosu
55-Şırnak Barosu
56-Tokat Barosu
57-Trabzon Barosu
58 Tunceli Barosu
59-Uşak Barosu
60-Yalocva Barosu
61-Yozgat Barosu
62-Zonguldak Barosu
| |
| |
| |
| |
|