CMK Hk.
Tarih: 14.03.2007 | Okunma Sayısı: 6305

Elazığ Barosu Yönetim Kurulu, 14.03.2007 Tarihinde toplanarak CMK kapsamındaki görevlendirmeleri durdurma kararı aldı. Baromuzun, daha önce de haksız ve hukuka aykırı uygulamalar karşısında gösterdiği dik duruş geleneği bozulmadı. Baromuz Yönetim Kurulu, başkanımız Sayın Rüstem Kadri Septioğlu´ nun 24.02.2007 Tarihi’nde katılmış olduğu “Baro Başkanları Toplantısı”nda alınan “Görevlendirmelerin Durdurulması” yönündeki karar ve sonuç bildirgesine atmış olduğu imzanın arkasında durarak ve yine baromuz üyelerinin geniş katılımı ile sağlanan istişare toplantısı sonucunda beliren görüşler doğrultusunda 14.3.2007 tarihinde toplanarak aşağıda yayınlanan kararı oy birliği ile almıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T.C.

ELAZIĞ BAROSU

YÖNETİM KURULU K A R A R

 

 

 

 

 

 

Baro Başkanı : Avukat R.Kadri SEPTİOĞLU

Başkan Yardımcısı : “ Serdar ERSÖZ

 

 

 

 

Genel Sekreter : “ Burhan ŞENER

 

 

 

 

Sayman : “ Bülent KAYALI

 

 

 

 

Ü y e : “ Kudreddin ŞAHİN

 

 

 

 

Ü y e : “ Ferhat TOZKOPARAN

 

 

 

 

Ü y e : “ Mahmut ŞAHİN

 

 

 

 

Ü y e : “ Eyyüp SERDAROĞLU

 

 

 

 

Ü y e : “ Kemal ÇELEBİ

 

 

 

 

Ü y e : “ Suat BULUT

 

 

 

 

Ü y e : “ Mesut GÜNDOĞDU

 

 

 

 

Karar : 2007/ 7

 

 

 

 

Tarihi : 14.03.2007

 

 

 

 

Elazığ Barosu Yönetim Kurulu, 14.03.2007 Tarihi‘nde Av. Rüstem Kadri SEPTİOĞLU’nun mazeretli olması nedeniyle, Av.Serdar ERSÖZ başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararları almıştır :

1 – TBB’nin 06.03.2007 Tarih ve 2007/30 Duyuru Sayılı yazıları ile 62 ilin baro başkanının imzasını taşıyan 25.02.2007 Tarih’li sonuç bildirgesi okundu. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’nın 06.03.2007 Tarih ve 2007/30 Duyuru sayılı yazıları ile CMK görevlendirmelerinin durdurulmasının istendiği görüldü.

Bir önceki toplantıda alınan istişare toplantısı yapılmasına ilişkin karar gereği yapılan ve genel kurul üyelerinin geniş katılımı ile gerçekleşen istişare toplantısında görevlendirmelerin durdurulması ve CMK hizmetlerinin yapılmaması yönünde üyelerimizin görüş birliği içinde oldukları görüldü.

Baromuz CMK listesine kayıtlı avukatların CMK kapsamındaki görevlerinden istifa ettiklerini ve görev kabul etmeyeceklerini bildirir istifa dilekçeleri verdikleri görüldü.

Baromuz CMK listesine kayıtlı avukatların 19.10.2006 Tarihi itibari ile ödenmemiş ücret ve diğer alacakları toplamının ise 890.182,00 YTL olduğu görüldü .

 

 

 

02.03.2007 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “ CMK Yönetmeliği Gereğince Müdafi - Vekil Görevlendirme ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik”le ihdas edilen düzenlemenin, yargının üç temel unsurundan biri olan avukatların yaptıkları görev nedeniyle ödemelerde savcı ve hakimin ita amiri durumuna getirilmesi, yargının “Savunma Bağımsızlığı” temel ilkesine açıkça aykırılık teşkil etmesi , CMK asgari ücret tarifesindeki ücretleri belirleme yetkisini Adalet Bakanlığı’na vermesi, 19.10.2006 Tarihi’nden önceki ücretlerin halen ödenmemiş olması, uygulamanın angaryaya dönüşmüş olması, yol giderlerinin halen ödenmemiş olması, görevli avukatların kendi imkanlarıyla bu giderleri karşılamak zorunda kalmaları CMK’dan kaynaklanan görevleri angaryaya dönüştürmüştür.Uygulamanın bu şekilde devam etmesi halinde; baromuzun CMK cari giderlerini kendi üyelerinin aidatı ile karşılamak zorunda kalması gerekecektir. Oysa bunun için gerekli finansmanı ve gideri sağlamakla yükümlü ve zorunlu olan bakanlığın bu görevi yerine getirmemesi nedeni ile gelirlerinin önemli bir kısmını, zorunlu müdafilik ve vekillik sisteminin çalışması için harcaması mümkün ve esasen yasal da değildir.

Baromuz Yönetim Kurulu bu haklılığın sonucuna varmış, CMK Uygulama Yönetmeliği’nin ;

5721 S. CMK’ nın 156. Maddesi’ne, Avukatlık Yasası’nın 38/f Bendi’ne (…. Avukat; görmesi istenilen iş, TBB tarafından tesbit edilen mesleki dayanışma ve düzen gereklerine uygun değilse teklifi reddetmek zorunluluğundadır) ve aynı yasanın 41. Maddesi’ne, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin “Avukatlık Mesleğinin Özgürce Yapılmasına İlişkin Kararı Genel ilkeleri”nin 1. Maddesi’ne aykırı bulmaktadır. Ayrıca mezkur düzenleme ile 8. Birleşmiş Milletler Konferansı tarafından kabul edilen “Havana Kuralları”nda getirilen düzenlemeler ağır şekilde ihlal edilmiştir.(Bu düzenlemeler , Anayasanın 90. Maddesi’ ne göre : “Usulüne uygun onay kanunu uyarınca iç hukuk normu haline getirilmiş olup bu normların Anayasa aykırılıkları iddiası ile iptal davası açılamamaktadır)

2 – 02.03.2007 Tarihi’nde yayımlanan Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince “Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerinden bazılarının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay’da Adalet Bakanlığı aleyhine dava açılmasına, dava ile ilgili giderlerin baromuz bütçesinden karşılanmasına,

3- Yönetmeliğin hazırlanışı sırasında, kanun gereği baroların görüşünün sorulması hususunun sadece şekli bir formalite olarak düşünülmesi ve bu yönde hareket edilmesi, baroların düşüncelerinin göz ardı edilerek yönetmeliğin aynen çıkarılması, yönetmeliğin getirdiği düzenlemenin, “savunma bağımsızlığı” ilkesini ciddi manada zedelemesi durumu karşısında görevli müdafilerin de istifa ettiği dikkate alınarak bu aşamada görevlendirmelere devam edilmesinde fiili imkânsızlık bulunduğundan, CMK kapsamında müdafi ve vekil görevlendirmelerinin 14.03.2007 Tarih ve 12.30 Saati itibarı ile DURDURULMASINA ,

daha önce düzenlenmiş olan CMK NÖBET LİSTESİNİN İPTALİNE,

kararın müdafi ve vekil talebinde bulunacak kurumlara BİLDİRİLMESİNE,

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına, tüm barolara ve basın kuruluşlarına GÖNDERİLMESİNE, oy birliği ile karar verildi . 14.03.2007

Aslından alıntıdır.
Genel Sekreter
Av. Burhan ŞENER

23.11.2024
AV. MELİH EFE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.