“BU HÜKME ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ”
“Hayvan haklarına duyduğumuz saygı ve bağlılık gereği, tasarının bu maddesini kabul edilemez buluyor ve bu hükme şiddetle karşı çıkıyoruz” diyen Başkanımız Av. Melih Efe, Türk toplumu olarak kültürel tarihimizde özellikle sokak hayvanlarının barınma ve beslenmesi başta olmak üzere, hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli imkânların sağlanmasının bir insanlık borcu olduğuna dikkat çekti.
“BU DÜZENLEME KABUL EDİLEMEZ”
Elazığ Baro Başkanımız Av. Melih Efe, konu ile ilgili açıklamasında şunları kaydetti: “Bir taraftan hayvanlara karşı kötü muameleleri cezalandırmaya yönelik yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle olumlu gelişmeler yaşanırken diğer taraftan tasarının bu maddesi ile orantısız bir şekilde sokak hayvanlarının uyutulmasına imkân sağlanması, hayvan hakları alanında elde edilen kazanımların ortadan kalkması anlamı taşıyacağı açıktır.”
“VİCDANLARI YARALAYACAKTIR”
“İnsan ve diğer canlılar için herhangi bir zarar riski taşımayan hayvanların, ayrıma tabi tutulmaksızın tehlikeli türler ile birlikte uyutulması yönündeki bir uygulama, onların yaşam haklarının ihlal edecek ve vicdanları yaralayacaktır. Hayvanların yaşam hakları, yalnızca onların varoluşsal hakları değil, aynı zamanda yukarıda belirttiğimiz gibi toplumumuzun etik ve hukuki sorumluluğudur.”
“DAHA İNSANCIL ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”
“Hayvanlar ve diğer canlılara davranış şekli, toplumun gelişmişlik düzeyini belirten bir
ölçüt olduğu da unutulmamalıdır. Elazığ Barosu olarak, hayvanların uyutulması gibi insanlık dışı uygulamaların yerine, hayvanların korunması ve refahının artırılması yönünde daha insancıl ve kalıcı çözümler üretilmesini talep ediyoruz. Bu kapsamda;
1. Hayvan barınaklarının sayısı arttırılmalı ve mevcut hayvan barınaklarının koşullarının iyileştirilmesi, hayvanların daha sağlıklı ve güvenli ortamlarda yaşamasını sağlayacağı gibi toplum sağlığına karşı zararları da minimal düzeye düşürülecektir.
2. Hayvan nüfusunun kontrol altına alınması amacıyla geniş çaplı kısırlaştırma ve aşılama kampanyaları düzenlenmelidir.
Bu tür uygulamalar, hem hayvanların sağlığını korur hem de sokak hayvanı sorununu çözmede etkili olur.
3. Hayvan hakları konusunda toplumun bilinçlendirilmesi için eğitim programları ve farkındalık kampanyaları düzenlenmelidir. Özellikle çocuk yaşta hayvan sevgisi ve hakları konusunda eğitim verilmesi, gelecekte daha duyarlı bir toplum oluşturulmasına katkı sağlar.
4. Barınaklar, bu alanda faaliyet gösteren STK ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının denetiminin sağlamak amacıyla ilgili yasal düzenlemeler çıkarmak, hayvan hakları alanındaki çalışmaların daha disiplinli ve verimli bir şekilde yürütülmesine katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.